"Човеколюбието тук е задължително. Пандемията от COVID-19 постави пред изпитание обществото ни и цялото лекарско съсловие. В момента българските лекари са героите - със и без аплодисменти. Нямайки етиопатогенетично лечение, коронавирусната инфекция в България се лекува така, както е по протоколите на развитите държави. Ако обществото е отговорно, то ще се опита да съхрани лекарите. Така то ще съхрани и себе си".

Това сподели д-р Иван Делчев в интервю за онлайн медия относно мерките, които трябва да предприемем срещу коронавируса и как това влияе на децата.

Заедно със съпругата си, д-р Вероника Делчева, двамата имат 33-годишен стаж като семейни лекари. С активното навлизане в зимния сезон и втората вълна на COVID-19, която ни връхлита, това са лекарите, които имат най-близък контакт със заразените. Личният лекар има и възможността да мониторира постоянно здравния статус на цели семейства, с които работи, така всяко заболяване може да бъде регистрирано още в най-началния му статус.

Един от първите им съвети е да не се изпада в паника, а на първите симптоми можем да реагираме и у дома, като разчитаме на лекарствени продукти, които могат да свалят температурата.

"Оставете организма сам да прегрупира стражите си - т.е. имунната система да поеме защитата в свои ръце. Когато температурата дълго време не може сама да падне; чувствате се замаян, отпаднал, унесен и тя е трайно над 38.5 градуса по Целзий, може да се прибегне до свалянето ѝ" съветват Делчеви.

Двамата споменават ибупрофен като лекарствено средство, одобрено от Европейската агенция по лекарствата ЕМА, и коментират, че 50-годишният опит на лекари по целия свят с него доказва неговата сигурност и надеждност. Ибупрофен успешно се справя и с овладяването на температура и болки, породени от симптомите на COVID-19, допълва д-р Делчев.

Снимка 507667

"Като превантивни мерки и децата, и възрастните трябва да сведат до минимум социалните си контакти. Добре би било тези, които имат възможност, да си останат вкъщи. Спазването на ДДД - дистанция, дезинфекция и дисциплина, има ключово значение", казват д-р Делчеви. Лекарите съветват още всички да спазват висока лична хигиена - редовно и правилно измиване на ръцете, не само у дома, но и в офиса.

За малките пространства пък Делчеви смятат, че е добре да сме с маска, ако ще комуникираме на близко разстояние за повече от 15 минути.

Веднага щом усетим грипоподобни симптоми, първата стъпка е самоизолацията. На много места вече се разпространи информацията, че сме най-заразни през първите дни, в които проявим симптоми. Ако вирусът е вече веднъж в тялото ни, можем да очакваме седмица редуване на влошаване и подобряване, казват лекарите. Това е нормално и понякога отнема много дълго време пациента да се възстанови, особено ако има придружаващи заболявания. При някои такива пациенти възстановителният период може да достигне до 6 месеца.

Делчеви са убедени, че самоизолацията е една от най-сигурните превенции, ако изпитваме съмнения. Заедно с позитивната нагласа, според личните лекари, е много важно да приемаме и точните витамини, които ще помогнат на организма да се бори: "Приемането на топли чайове, течна храна - супа, пресни плодове, прием на витамин D, цинк и селен и увереност в благоприятния изход са предпоставка за бързо и дефинитивно излекуване. "При поява на мъчителна кашлица - суха и със задух, е необходима консултация с лекар", казват те.

Съветът на двамата лекари към всички е да "не забравяме, че връзката лекар - пациент е важна за благоприятния изход".

Само така и спазвайки предписанията и мерките на властите, успешно ще се справим с тази ситуация.