Място за паника няма. Ако ние спазваме физическата дистанция, ако носим маски и си мием ръцете, това ще доведе до ограничаване на епидемията. В това е убеден пулмологът д-р Александър Симидчиев В сутрешния блок на БНТ той увери, че с поведението си ние можем да загасим епидемията.

По думите му не може да става въпрос за паника, защото неслучайно тези седем месеца от появата на самия коронавирус лекарите вече имат по-голямо яснота за неговото поведение и вече е много по-ясно какво да се прави и как да се ограничи коронавирусът.

Мерките работят до момента и там, където не се спазват мерките, проблемите са големи, предупреди медикът. Според Симидчиев не може да говорим за доближаване на някакви критични стойности и невъзможност да се приемат болните в лечебни заведения.

Ако се наложи и случаите станат повече, тогава бързо ще се разкрият още отделения, увери Симидчиев.

298 са новите случаи на коронавирус у нас

298 са новите случаи на коронавирус у нас

София държи рекорда

Той изтъкна, че истински големият проблем е кадровото осигуряване на отделенията и лекарите, които се занимават с това заболяване. За хората, които ходят на протестите, но и по мачове, не се наблюдава голяма тенденция на заразени от коронавирус.

Изводът на Симидчиев за трите "Д" е неносенето на макси. От всичко липсва носенето на маски, защото когато сме далече един от друг не се получава заразяването, но когато сме близо един до друг, носенето на маски е съществено, категоричен бе пулмологът.

Той се надява до няколко години да изградим групов имунитет, без да боледуваме. Пикът е от промяна в нашето поведение - ако хората си седяха вкъщи, епидемията нямало да се разрасне. Според Симидчиев въпросът е промяната на поведението и ако го направим - ще загасим епидемията. Поради това трябва да си променим и нашето поведение. Тези, които осъзнаят, че живеем в нова реалност, ще бъдат по-успешни, подчерта Симидчиев.

"Коронавирусът дойде, за да ни накара да се замислим какво правим. Ако не си променим поведението, вирусът ще циркулира години наред, но ако променим поведението си няма да има никакъв проблем, защото ще се адаптираме и ще можем да живеем в хармония с околната среда", по увери още веднъж Симидчиев. Това, което ще бъде голям проблем, е, когато дойдат другите вируси. Тогава оплакванията ще бъдат еднакви, предупреди лекарят.

Тогава ще трябва да се правят много повече тестове и да се проследяват клъстери от оплаквания - с коронавирус или други оплаквания, каза още Симидчиев. Той посочи, че антителата не са ключови за преборване на вируса, а клетъчният имунитет е важният фактор - да ограничава интензивността на пандемията.