Няма да се отлага крайният срок за монтиране на "телефони" в асансьорите. Това става ясно от позиция на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), изпратена до медиите като отговор на пресконференцията от вчера на представители от бранша.

Вчера асансьорни техници и лицензирани надзорни фирми алармираха, че около 10% до 15% от асансьорите в страната ще могат да изпълнят изискването за монтиране на разговорни устройства, което означава, че след 1 януари 2017 година останалите асансьори в страната трябва да бъдат спрени.
От браншовите организации също поставиха под въпрос доколко тази мярка е актуална, тъй като има други по-приоритетни от гледна точка на изправността и сигурността на ползвателите мерки, които трябва да бъдат приети.

От ДАМТН днес заявяват, че изискванията за подобряване на безопасността на асансьорите в страната са регламентирани в наредба, която е влязла в сила още през 2014 г.

От агенцията посочват, че ползвателите на асансьори са имали период от 2 години, за да изпълнят изискванията. Срокът изтича на 1 януари 2017 г., отсичат от ДАМТН и подчертават също, че е необходимо ползвателите да обърнат повече внимание на задълженията си като собственици.

България остава без асансьори от 2017-та

България остава без асансьори от 2017-та

Ако се спази законът, 90% от асансьорите трябва да бъдат спрени

Ползвателят следи за нередности, сключва договор с поддържащите фирми и участва в проверките. Поддържащите фирми трябва да са запознати с всички нормативни промени и да уведомяват своевременно ползвателите, които трябва да предприемат действия да ги изпълняват, заявяват от ДАМТН и припомнят, че разписаните пет мерки са взети със съгласието на представители от бранша.

80 000 са работещите опасни асансьори у нас

80 000 са работещите опасни асансьори у нас

Трябва да бъдат обезопасени

 

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, посочват от агенцията. Малко сградите обаче в режим на етажна собственост.

От ДАМТН гарантират, че ще следят стриктно за изпълнението на изискването и ако няма монтирани разговорни устройства, би следвало асансьорът да бъде спрян. Кога точно кой асансьор ще бъде проверен - това не може да се каже.

От началото на годината инспекторите на ДАМТН са проверили 6 399 асансьора, от които 386 - при внезапни проверки. Спрени са 228 асансьора, издадени са 3 198 предписания, като за тази година има един единствен инцидент.

Намаляването на инцидентите се дължи на засиления контрол и на нoвите изисквания, за подобряване на безопасността на асансьорите.