Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) обявява конкурс за 16 позиции на търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на Република България.

Десет от позициите са в държави с изтичащ мандат. Това са Австрия

(Виена), Германия (в два града - Берлин и Франкфурт на Майн), Грузия (Тбилиси), Гърция (Атина), Израел (Тел Авив), Испания (Мадрид), Словения (Любляна), Турция (Истанбул) и Швеция (Стокхолм).

Шест от позициите са вакантни: Алжир (Алжир), Индия (Делхи), Казахстан (Алмати), Китай (Пекин), Португалия (Лисабон) и Швейцария (Берн) позициите са вакантни.

Новите процедури за търговски аташета се провеждат по-прозрачно с цел да се гарантира конкурентен подбор, гарантират от МИИ.

Един от водещите приоритети на Министерството на икономиката и индустрията е насърчаване на външната търговия на България и привличане на чуждестранни инвеститори.

Търговските представители ще имат задачата да развиват двустранните икономически отношения и да подпомагат български компании в чуждестранни пазари. Кандидатите трябва да притежават магистърска степен, да владеят официалния език на държавата, за която кандидатстват, и да имат добри познания за икономическото развитие и търговските отношения. Краен срок за кандидатстване е 26 май 2023 г., а изборът ще се извършва по обективни критерии от Комисията по избор, включваща само експерти от институцията.

Какво установили търговските ни аташета след обиколката на магазините в чужбина?

Какво установили търговските ни аташета след обиколката на магазините в чужбина?

Никола Стоянов очаква след прокурорската проверка в "Ел Би Булгарикум" цените на млякото да паднат