Проблемът с избраните тестове е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Това беше цената, за да не влиза нищо в устата им. Като качество те са много по-точни и селективни от медицинска гледна точка. Целият персонал на училището трябва или да е ваксиниран, или да се тества. Това каза министърът на образованието Николай Денков в ефира на Нов телевизия. Той обясни и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи.

"Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен тест, детето се отделя", каза просветният министър.

Денков припомни, че от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил с 5 пъти.

Връщат учениците от 1-4 клас в клас на 10 ноември

Връщат учениците от 1-4 клас в клас на 10 ноември

Зависи от своевременно доставени тестовете от дистрибуторите

Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата", каза ресорният министър.

Децата, които са преболедували и имат документ, няма да бъдат тествани. Същото ще важи и за по-големите ваксинирани деца, добави акад. Денков.

Според него, ако родителите, които решат да задържат децата си у тях, трябва да се включат активно в процеса. Министърът добави, че се обсъжда учителите да получат допълнително възнаграждение за извършването на тестовете.

4922 са новите случаи на коронавирус

4922 са новите случаи на коронавирус

135 са починали за денонощие в страната