Проблемът в България не е свободата на словото, а дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите.

Това заяви премиерът Николай Денков по време на среща в Брюксел с представители на организацията "Репортери без граници".

Освен промени в българските закони, може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво, смята Денков. Той подчерта, че правителството усилено опитва да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията.

Като конкретен резултат в тази посока премиерът посочи приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към Министерството на правосъдието с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световни стандарти в медийната сфера, обясни Денков.

Българският министър-председател и "Репортери без граници" се обединиха около необходимостта да установят дългосрочно партньорство.

Припомняме, че България е на 71-о място от 180 държави в световния индекс за свобода на медиите за 2023 г., изготвян от "Репортери без граници". За последните две години страната ни се изкачи в класацията с 41 места.