Народният представител от ГЕРБ Емил Димитров заведе медиите на мястото където се намират горите, които са посочени в писмото на Европейската комисия като скандални заменки.

Това става става ден, след като лидерът на БСП обяви, че Димитров, както и други хора приближени до властта са участвали в най-скандалните заменки, визирани от ЕК.

Още вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Борисов, опита да тушира напрежението, заявявайки, че когато Димитров е участвал в сделката, не е бил депутат от ГЕРБ.

После обаче Борисов обяви, че ако някой е виновен, той ще влезе в затвора, независимо кой е.

По думите на Димитров замяната е напълно редовна и е направена с цел комасация на гори, в което няма нищо нередно.

България може да отнесе глоби до 1 милиард и 500 милиона лева, заради горските заменки, направени при предишното правителство.

От Европейската комисия поставят на премиера срок от 20 дни да отговори дали 15 скандални заменки са предоставяне на непозволена държавна помощ за частни фирми.

Притеснителното писмо от Европейската комисия е получено на 2 февруари. Документът иска обяснение за 15 от общо 47 заменки на държавни горски имоти в Разлог, Банско, Несебър, Поморие и Созопол.

Ако заменените гори не са променени в градски парцели, глобата от Брюксел ще бъде 55 милиона евро. Ако обаче горските площи са със сменено предназначение, глобата скача на 126 милиона евро, обясни премиерът.