Народното събрание прие на второ четене измененията в Закона за електронното управление. По силата на промените се закрива досега функциониращата Държавна агенция "Електронно управление" и въз основа на нея е създава Министерство на електронното управление.

Досега, макар и да влизаше в състава на Министерския съвет, ресорният министър Божидар Божанков де факто не разполагаше с министерство, което да управлява.

Дискусия по законовите промени фактически нямаше, като "за" гласуваха от управляващата четворна коалиция "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България", както и от ГЕРБ. "Възраждане" се въздържаха.

Още с обявяването му за министър преди около 2 месеца Божанов си постави амбициозни цели, сред които са въвеждане на иновативен начин на електронна идентификация с мобилен телефон, отпадане на остарели документи като синия талон към шофьорската книжка, улесняване на регистрацията на автомобили, а в по-дългосрочен план със 70% по-малко административна тежест за бизнеса и гражданите.

Създават Министерство на електронното управление

Създават Министерство на електронното управление

Ще се осигурят първоначално необходимите ресурси - материални, човешки и технически