1 октомври е определен за международния ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на общото събрание на ООН през 1990 г, съобщи БНР.

Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

Деца от Благоевград ще поздравят с тържество възрастните хора от домашния социален патронаж и дневния център за стари хора в града.

Митинг-концерт на Обединения съюз на пенсионерите в България ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа на пл. "Народно събрание" пред паметника на "Цар Освободител" в София.

Шествие ще се проведе от 12.30 часа на 01.10.2008 г. и ще протече едновременно по няколко лъча, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

  • 1-ви лъч: от пл. „Народно събрание" по бул. „Цар Освободител", ул. „Оборище" до Кметството на ул. „Московска" № 33;
  • 2-ри лъч: от пл. „Народно събрание" по бул. „Цар Освободител", пл. „Независимост" до Президентството и Министерски съвет; 
  • 3-ти лъч: от пл. „Народно събрание" наляво по ул. „Раковски", ул. „Иван Вазов" до БДЖ, обратно по ул. „Иван Вазов", Градската градина, ул. „Дякон Игнатий" до Министерство на транспорта.