Международният ден на младежта ще бъде отбелязан с масови прояви в София и 28 областни градове.

Под ръководството на Държавната агенция за младежта и спорта ще се проведат екологични инициативи, дискусии, забавни игри и турнири, съобщи БНР.

Младежите в Алфатар вече организираха акция за почистването на града от отпадъци.

Според техните наблюдения, масово използваните найлонови торбички са сред основните замърсители на околната среда. Младите хора ще настояват пред кметицата на Алфатар - Радка Желева, тяхната употреба да бъде забранена.

На днешния световен ден на младите хора, алфатарските младежи организират и още една инициатива под наслов „Младите в действие".

Техни представители ще прекарат един работен ден в местната администрация и с помощта на общинските експерти ще работят по проектите за програма и план за действие на младите хора от община Алфатар.

В Нова Загора ще бъдат обсъдени проблемите на младите хора в общината, съобщи БТВ.

Днес в Благоевград ще се състои форум на тема: "Участието на младите хора в местното самоуправление".

Проявата е част от събитията, които Държавната агенция за младежта и спорта организира в цялата страна под мотото "Младите хора и климатичните промени: Време за действие!"

12 август е обявен за Международен ден на младежта на 17 декември 1999г. на Общото събрание на ООН, която приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите, отговорни за младежта, състояла се в Лисабон от 8 до 12 август през 1998 г.

В сградата на Държавната агенция за младежта и спорта от 10.00 ч. ще започне национална информационна среща за представяне на програма "Младежта в действие 2007-2013 г." с участието на ромски неправителствени организации.

Срещата е по инициатива на Ресурсен център "Културно многообразие" на Европейската комисия и Националния център "Европейски младежки програми и инициативи".