Днес православните християни почитат празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен като Кръстовден.

Той е един от Дванадесетте велики християнски празника.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента.

Българската православна църква извършва поклонение пред кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Празничен молебен за успех на всички преподаватели и ученици ще отслужи Негово Светейшество патриарх Неофит по повод началото на новата учебната година,съобщиха от Светия синод. Той ще започне в 11.00 ч. в храма "Св. Александър Невски", след като завърши

Света Литургия за празника отслужи тази сутрин Негово Светейшество патриарх Неофит.

В храма "Св. Александър Невски" заедно с главния секретар на Светия Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, който е и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, храмовото свещенство, както и свещенослужители от Софийската епархия след литургията бе извършен и празничен молебен за успех на всички преподаватели и ученици по повод началото на новата учебна година.

Патриарх Неофит отправи молитва към Бога, за да изпроси Неговото благословение и закрила над българските учители и техните ученици.