Нито неправителственият сектор има готови конкретни предложение към управляващите, нито пък държавните институции са в състояние да им отговорят бързо и ефективно.

Това стана ясно след второто поредно заседание на Обществения съвет за усвояване и контрол на евросредствата към вицепремиера Меглена Плугчиева.

Близо час и половина представители на ключови министерства, сред които министърът  на земеделието и храните Валери Цветанов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, дискутираха проблемите около оперативните програми заедно с неправителствения сектор.

На заседанието стана ясно, че в рамките на два-три месеца Министерството на земеделието и храните ще успее да преодолее проблема със забавянето на проектите по оперативните програми.

Предстои да бъдат наети още 173 експерти в земеделското министерство, които да обработят по-бързо натрупаните вече хиляди проекти.

На 11 ноември ще стартират и първите отворени мерки за развитие на рибарството.

От неправителствения сектор поискаха да бъде увеличено присъствието им в комитетите по наблюдение.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева, която ръководеше срещата обобщи, че „всичко е в етап на налучкване по въпросите за усвояването на евросредствата."

Тя беше категорична, че министерството на финансите трябва да подобри методичните си инструкции към потенциалните бенефициенти, тъй като в момента се стига до блокиране на средствата от техническата помощ по всички оперативни програми.