Състоянието на световния шампион по борба Михаил Ганев към момента е стабилно. Това съобщи хирургът на националния отбор по борба класически стил д-р Стефан Стругаров по време на пресконференция в „Пигоров".

Припомняме, по-рано днес Ганев бе транспортиран с хеликоптер от Габрово в „Пирогов".

По думите на д-р Стругаров, лекарите от Габрово, които са го оперирали, са си свършили добре работата. На Михаил Ганев ще бъдат направени допълнителни изследвания. Той е настанен в пироговската реанимация.

В никакъв случай причината за транспортирането в „Пирогов" не е, че лекарите от Габрово не могат да се справят със ситуацията, категорично заяви д-р Стругаров.

Все пак се предполага, че в университетска болница като „Пирогов" с най-добрата реанимация в момента в България, грижите за него ще бъдат по-добри", коментира хирургът.

Направена му е ехография. По всяка вероятност утре Михаил Ганев ще мине още един контролен скенер. След първите 2-3 дни в реанимация той ще бъде прехвърлен във Втора хирургия на „Пирогов".

Надяваме се, ако всичко е наред, след минимум 1 седмица да го изпишем", посочи Стругаров. Той обаче не може да даде прогнози за периода на възстановяване, тъй като нараняванията са засегнали големи мускулни групи.

Знаете, че в този спорт възстановяването ще продължи по-дълго - около месец и половина - два. Да се надяваме, че отново ще може да се състезава", допълни хирургът.

Той обясни, че една от раните е доста дълбока и стига до гръбначния стълб. В тази област са разрязани всички мускулни групи, но те са обработени и зашити от хирурзите в Габрово. „В корема е щастливо нараняване - не са засегнати жизненоважни органи в коремната кухина", обясни Стефан Стругаров.

Световният шампион по борба е контактен, но все още не е разказал подробности за инцидента и причините за него.

Припомняме, Михаил Ганев беше настанен в болница на 26 декември, след като беше намушкан в габровско заведение. Само преди дни борецът остана на второ място в класацията "Спортист на годината".

Около 5:30 часа в неделя сутрин в заведението „Текила" в центъра на Габрово възникнал скандал с участието на спортиста. 31-годишният габровец Владимир И. намушкал няколко пъти в областта на корема Генов. При инцидента пострадаха също братът на Михаил Ганев - Петър, както и негов приятел.

Извършителят беше задържан след като половин час се е укривал в блока на родителите си, като при задържането оказа съпротива. Все още не е установена причината за скандала. В нападателя бяха открити 3 грама листна маса, реагираща при тестовете на марихуана.