Председателят на Конфедерацията на индустриалните работодатели в България (КРИБ) Кирил Домусчиев е спечелил търга за "Нова телевизия" и собствеността в "Нет инфо", съобщи money.bg, като цитира източник, пожелал анонимност.

Официалното съобщение за постигната сделка се очаква утре. Тя трябва да бъде одобрена от КЗК.

За една от двете най-големи български телевизии се бореха той и най-големият акционер във "Виваком" Спас Русев.

Информацията за сделката идва малко повече от месец, след като настоящия собственик - шведската MTG - се отказа да продаде "Нова Телевизия" на чеха Петр Келнер, който придоби активите на Telenor в България и региона.

Търсят нов купувач за Нова телевизия, отказаха на Петер Келнер

Търсят нов купувач за Нова телевизия, отказаха на Петер Келнер

Изтекъл е и крайният договорен срок за завършване на сделката

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да не разрешава на Келнер да придобие телевизията с мотиви, които предизвикаха коментар. Според регулатора, "Нова броудкастинг груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съшествено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги, пишеше в решението на КЗК.

Келнер не притежава други медии в България, а групата на "Нова" не е продавала части от бизнеса си след решението на КЗК. Собственикът на Telenor обжалва решението на регулатора, но първото заседание по делото бе насрочено чак за 12 март т.г. Келнер бе готов да плати €185 милиона за активите на MTG в България.

Не е известна сумата, която Кирил Домусчиев ще плати, но е твърде вероятно тя да е по-ниска. През 2008 г. шведската компания плати €620 милиона.

Домусчиев е собственик на ПКФ "Лудогорец", както и на фармацевтичните "Хювефарма", "Биовет", както и на "Параходство Български морски флот" и други.