Четири  месеца допълнителен отпуск за родителите до навършването на 12 години на детето. Той ще може да се ползва на части от двамата родители и ще е отделно от този по майчинвство. Това предложение ще се обсъди на еврофорум в София на 15 март, съобщиха Нова телевизия и "Сега".

Очаква се компромис да бъде постигнат, но отпускът може да се съкрати до два или три месеца. 

"В много от случаите финансовите министри са "против", социалните са "за". Притесненията дори и на големи страни като Франция и Германия са, че тази законодателна инициатива поражда доста финансови ангажименти за бюджета", коментира зам.-министърът на труда социалната политика Зорница Русинова.

Дългото отсъствие от работа води до деквалификацията на майките, както и до по-ниски възнаграждения и по-ниски пенсии, смятат работодателите.

"В България имаме най-дългото майчинство в ЕС. Ние бихме предложили, ако такава директива се приеме, тези нови 2 или 3, или 4 месеца отпуск да са в това число, а не допълнително над двете години", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

За разлика от Португалия, Швеция или Германия, където след раждане се дават по-малко от 10 седмици, то у нас високоплатеното майчинство е една година.