Първите пеликани, които експертите наричат "разузнавачи", вече са били наблюдавани - през последните дни, в Поддържан резерват "Сребърна", съобщиха от регионалната инспекция по околната среда в Русе.

Между 7 и 30 къдроглави пеликана си почиват на наколните платформи и на ледената повърхност.

Вече имаме втора колония пеликани

Вече имаме втора колония пеликани

В природен парк "Персина"

Езерото все още е покрито с 30-40 см лед, а река Дунав в участъка на резервата също е замръзнала. В момента пеликаните са разпръснати в незамръзналите участъци на Дунав и търсят храна.

Река Дунав замръзна при Русе, няма бедстващи кораби

Река Дунав замръзна при Русе, няма бедстващи кораби

При Силистра 18-и ден ледът е неразбиваем

Все още е рано да се говори за начало на гнездовия период, уточниха от РИОСВ. Поради метрологичните условия тази година той ще започне вероятно в края на февруари или началото на март.

Екологична катастрофа заплашва резерват "Сребърна"

Екологична катастрофа заплашва резерват "Сребърна"

Отводнителните шахти са в лошо състояние

Това е нормалният цикъл на възпроизводство на птиците, за разлика от предходни години, когато меките зими благоприятстваха за ранното начало на гнездене.

Обстановката в резервата е спокойна. Ежедневно на територията на "Сребърна" се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици, поясниха експертите на ведомството.

Откриха птичи грип в Дуранкулак

Откриха птичи грип в Дуранкулак

Досега в Добричко е имало само в Каварна

До момента не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение, което да говори за наличие на птичи грип.

Остават си обаче - за всеки случай, ограниченията за достъп на външни лица и любителски риболов в района. Те бяха въведени със заповед на министъра на земеделието и храните.

Мярката е превантивна и се налага във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца при домашни и диви птици в България.