Темата за сваления руски военен самолет от Турция влезе и в пленарната зала на родния парламент. Опозицията от БСП и ДПС „премери” декларации от името на парламентарните си групи с два противоположни прочита на случилото се.

Депутатите на двете политически сили дори решиха да не уважат декларацията на колегите си и играха на „влез-излез” в пленарна зала. Социалистите излязоха, когато звучеше декларацията на ДПС, а техните колеги от ДПС напуснаха залата, когато се четеше документа на левицата.

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушно пространство на Република Турция многократно”, обяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан и пръв повдигна темата за сваления руски самолет.

Той обърна внимание и на това, че според информацията нарушаването на турското въздушно пространство се е случило въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и към военното аташе.

„Тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки, с което още веднъж се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет”, припомни председателят на движението.

Теза на ДПС е и това, че нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава в НАТО е нарушаване и на пространствения суверенитет на самия атлантически съюз. „И в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна-член”, подчерта Местан.

Лидерът на ДПС обвърза темата за сваления руски боен самолет и с „Ислямска държава”, като посочи, че противодействието срещу нея трябва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право в това число и на териториалната цялост и суверенитета на всяка страна.

Участието във военни действия, на която и държава срещу „Ислямска държава” не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар Асад. Режимът не може да бъде участник в противодействието срещу „Ислямска държава”, защото точно този режим и „Ислямска държава” са основната причина за безпрецедентния военен конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза, която тресе Европа и Балканите”, коментира още Местан.

Не на последно място от ДПС призоваха за по-активен диалог между страните-членки на НАТО и ЕС за разработването на обща политика и конкретно решително противодействие срещу експанзията на „Ислямска държава” и нарастващата терористична агресия. „ Подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог”, заключи като последна теза ДПС лидерът.

От левицата веднага отговориха и заявиха, че не искат да бъдат адвокати само на едната страна в отношенията между Турция и Русия. „Следва да се разбере дали и как са нарушени границите на съседна държава, защото никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните граници”, обяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „БСП Лява България” Янаки Стоилов.

Той изтъкна, че явно територията на Сирия вече става терен за водене на международни военни действия. „В този конфликт се разпростират части на ИДИЛ и в този конфликт се намеси с военни средства руската федерация”, припомни социалистът.

Големият въпрос обаче сега е дали в света ще се формира широка антитерористична коалиция. „Това, което стана вчера, повдига въпроси - може ли да се сплоти международната общност за отпор”, се зачуди Стоилов.
Той обърна внимание на съдбата на двамата пилоти на сваления руски самолет. „По кои правила на войната се стреля по пилоти, които са се спасили от падналия самолет”, попита социалистът и отсече, че тези, които са стреляли по пилотите, трябва да бъдат изправени пред съд.