ДПС още не са приключили с министъра на икономиката Кирил Петков и канадското му гражданство, коментира пред НоваТВ заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. 

"Интересува ни към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет, имал ли е двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал, към тази дата. Конституцията изрично повелява, че граждани с двойно гражданство не могат да имат двойно гражданство и да бъдат министри. Това е, което ни интересува".

ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство. "Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата".

Цонев обясни, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел за двойното гражданство на Петков.

"Пред нас президентът потвърди, че преди да го назначи го питал "Какво носи в сърцето си", а не носи ли си паспорта - върнал ли го е? И той му отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това било достатъчно, за да го назначи".

Радев мисли, че в Конституцията има чувства, добре, но ние мислим, че има закони, добави Цонев.

Той коментира, че партиите умишлено си прехвърлят вината, че вече 5 месеца страната няма правителство, а "ДБ и Мая се държат като Мили Ванили - те танцуват, а отзад пее Прокопиев". "ДПС не иска да ходи на избори, иска редовен кабинет. Отговорността е на партиите на промяната".

Президентската институция трябва да е медиатор и когато има кризи, държавният глава събира страните на една маса. "Радев взе страна и не остана морален стожер на промяната. Сега той не може да събере всички на една маса, успя само 2 партии и половина", обясни той.

Кирил Петков вече не е гражданин на Канада

Кирил Петков вече не е гражданин на Канада

Икономическият министър е получил потвърждение за това от канадските власти