За първи път предстоящият гей парад в София получи официална подкрепа от българска, парламентарно представена политическа партия.

Националното ръководство на „Демократи за силна България" (ДСБ) изрази своята позиция в писмо до организаторите на София Прайд 2010.

В писмото се посочва, че като демократична и реформаторска партия, ДСБ подкрепя правото на всички граждани за публична изява и протест, уважава различието и е срещу всяка форма на дискриминация и всяка проява на ненавист и насилие.

Въпреки, че в писмото се посочва, че като дясна партия ДСБ не споделя позицията на ЛГБТ общността за признаване на различни видове семейства, от ръководството уточняват, че са готови да обсъдят правните възможности за закрила на партньорските отношения на гей хората.

От името на "Атака" Волен Сидеров се обяви против провеждането на парада.               Още...

„Правото на изразяване на различната сексуалност и защитата на хората с различна сексуалност от престъпления, мотивирани от омраза, поставят основата за постигане на Европейско ниво на обществена толерантност", се казва още в писмото.

От самото начало европейските дипломатически мисии у нас подкрепят София прайд, както и проявите на ЛГБТ общността в България въобще.

Но досега нито една българска политическа партия не беше изразявала официално своята подкрепа за гей парада.

Нито една българска политическа партия досега не беше давала дори и неофициални сигнали, че симпатизира на гей общността в тяхната борба за равни права, за толерантност, за правна защита от прояви на дискриминация и промяна на негативните обществени нагласи.

Ето защо позицията на ДСБ е изключително важна за ЛГБТ общността, съобщават организаторите.