Двама полицаи от Варна отиват на съд заради подкуп от наркодилъри. Единият полицай е обвинен затова, че е взел подкуп от 660 лв. и 100 евро чрез изнудване.

Колегата му е предаден на съд за съучастничество.

На 30 март 2019 г. двамата подсъдими полицаи проверили автомобил, спрян след навеса на автобусна спирка на Червения площад.

В него пътували Ил. В. и Г. И., които били наети да доставят по поръчка наркотични вещества от Константин К. "Работодателят" им, който в момента търпи ефективна присъда във варненския затвор заедно със съучастниците в наркоразпространението Руси Полковника и сина му Стоян.

При личен обиск у един от пътниците в колата било намерено пликче с наркотик. Последвало претърсване на автомобила, в който също имало наркотици.

Един от двамата мъже предложил на полицая 440 лева подкуп.

Междувременно проверката на автомобила на двамата наркодилъри била засечена от техния работодател, който пътувал със сестра си. Помолил я да отиде при "новите" му работници и да вземе "служебния" им телефон, под предлог че е неин. Появата й предизвикала неприятна изненада както у полицейските служители, така и у наркоразпространителите.

По-късно Ил.В. и Георги И. се върнали, за да "доплатят" част от поискания подкуп. Парите за него взели от сина на Руси Полковника.

Двамата подсъдими полицаи не издали заповед за задържането на нарушителите, не съставил протокол за обиска и претърсването на колата и не докладвали на оперативния дежурен за констатираното правонарушение.

Действията им се доказват от разпечатки на комуникации по мобилни телефони, видеокамерите в града, както и от използваните по делото специални разузнавателни средства.

Предстои делото срещу старши полицаите Христо Г. и Костадин К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.