Две може да са основни причините за катастрофата със самолета на Ивайло Певчев. Едната е евентуален отказ на силовата обстановка или намаляването на теглителната сила на двигателя, при което самолетът се е движил с малки обороти при политането към площадката.

Този вид самолети нямат черна кутия, а компютър, който записва налягането. Ще бъдат разпитани и четирима свидетели.

Председателят на управителния съвет на Националния борд за разследване в транспорта Христо Христов обясни в студиото на Нова телевизия, че това са версии на "прима виста", тъй като разследването в момента тече.

Техническа неизправност вероятно е причинила авиоинцидента с Ивайло Пенчев

Техническа неизправност вероятно е причинила авиоинцидента с Ивайло Пенчев

По думите му не е допуснал грешка

При втората версия етапът за изпълнение на закона за кацане от пилота.

Христо Христов уточни, че в разследването ще се отчете и вятъра - към момента на кацането е бил 2-3 възела, съгласно изискванията на самолета, не е принесъл за срива.

"Най-вероятно при спускане на колесниците, когато се намалява челното съпротивление, при което двигателят е с намалени обороти и при завоя от натоварването се е получил скоростен срив и самолетът се е разбил на пистата", обясни Христов.

Припомняме, че на 9 май самолетът на бизнесмена Ивайло Пенчев падна в село Лесново. След това Пенчев беше транспортиран в противошоковата зала в "Пирогов".

Бизнесменът Ивайло Пенчев търси кръводарители

Бизнесменът Ивайло Пенчев търси кръводарители

Имал рядка кръвна група

Ден по-късно бизнесменът отправи апел за помощ, в който моли хората да дарят кръв, за да му помогнат в предстоящата му операция на гръбнака.

Пенчев е съосновател и изпълнителен директор на "Уолтопия" - най-голямата компания за изкуствени катерачни стени в света.