Снимка: Emaxpress

"Държавата не е добър собственик и това трябва да се промени".

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред студенти и преподаватели от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", цитиран от БНР.

Доклад за състоянието на държавните предприятия през деветте месеца на тази година показва, че от 105 търговски дружества с активи над 25 млрд. лева, само едно или две са с положителни резултати.

Това означава, че в момента тези активи са почти безстопанствени и това трябва да се промени, не само заради кризата, а защото всеки стопанин е длъжен да се грижи за своя имот, каза Дянков.

По неговите думи държавната собственост сега се управлява по-лошо, отколкото преди 1989 г. Тогава, въпреки че не е имало пазарна икономика, е имало по-малко крадене, каза вицепремиерът.

Той посочи, че в правителството се обсъжда идеята да бъде създадена агенция за управлението на държавната собственост, която ще обобщава и анализира в кратки срокове информация за състоянието на дружествата, в които държавата има дял.

Задача на правителството е да направи така, че държавната собственост да се управлява по-добре или тази собственост да стане частна, ако държавата не успее да се справи, каза вицепремиерът.