Българското правителство от много дълго време беше предупреждавано, че ще бъдат спрени средства по европейски програми към България.

Това заяви депутатът от Европейския парламент Джефри ван Орден,който бе и докладчик за напредъка на България по пътя й към членството в ЕС.

На въпрос дали смята за основателна изненадата на българското правителство от спирането на средствата от ЕК, Ван Орден посочи, че според него има много последователни коментари от страна на комисията от дълго време за нарушенията в програмите".

По думите му и в момента посещението му е свързано с желанието да се запознае със ситуацията в България.

Припомняме, преди месец Европейската комисия оповести решението си да не възстанови акредитацията на двете агенции, по ФАР - към Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Джефри ван Орден заяви още, че от много време окуражава партиите в дясното пространство в България да се опитат да решат проблемите си.

Ван Орден разговаря със неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На срещата присъства и депутатът от Камарата на лордовете на Британския парламент Марк Франсоа.