Мога да потвърдя, че Европейската комисия не е давала "зелена светлина" пред строителството на АЕЦ Белене, заяви Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Запитан дали може да потвърди появилите се в български медии съобщения, че Европейската комисия е одобрила договора между Националната електрическа компания (НЕК) и руската „Атомстройекспорт" за строежа на АЕЦ „Белене", той заяви, че Европейската комисия още не е взела такова решение.

„Процесът за вземането му отнема време. Работим добре с българските представители, които искат АЕЦ Белене да бъде построена, но решение в тази насока още не е взето." - посочи Феран Тараделас, цитиран от БНР.

Според него за Европейската комисия няма никакво значение, че в случая с АЕЦ „Белене" става дума за използване на руска технология, която "не е от първото поколение такава технология, както в Чернобил".

„За Европейската комисия единствено има значение да бъде преценена сигурността на централата в Белене. Взема се под внимание и сеизмологичната обстановка в района." - добави той Феран Тараделас.

Той не се ангажира със срокове кога Европейската комисия може да излезе със становище за строителството на АЕЦ „Белене".