Европейската комисия за сега не обсъжда с България конкретни суми за допълнителна компенсация за затваряне на блокове на АЕЦ „Козлодуй", но няма възражения срещу продължаване на финансовата подкрепа за страната.

Това заяви в Брюксел говорителят на комисията по въпросите на енергетиката Феран Тараделяс, след като вчера енергийният министър Петър Димитров каза, че очаква да бъде удвоен размерът на вече договорените средства.

Феран Тараделяс потвърди, че се водят технически разговори с българската страна на тема допълнителни компенсации като подчерта, че Европейската комисия никога не е била против продължаване на подкрепата за изваждане от експлоатация на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй".

По думите му обаче такова решение може да бъде взето само ако има необходимите основания и именно те в момента са предмет на разговорите на техническо ниво.
Едва след това ще може да се говори за срокове или конкретни суми, каза говорителят, ситиран от БНР.

Тараделяс допълни още, че за подобно решение ще е нужно време, защото освен от Европейската комисия, то трябва да бъде одобрено още от Европарламента и Европейския съвет, а възможният подходящ момент би бил предстоящият през 2009 г. преглед на бюджетната рамка на Евросъюза.