С инициативата „Аз спасявам живот" България  се включва в обявената от ООН първа глобално седмица за борба с пътно-транспортните произшествия.

При откриването на българската инициатива лично премиерът Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков и транспортният министър Петър Мутафчиев подписаха Европейската харта за пътна безопасност.

Към инициативата досега са се включили над 46 фирми и институции, съобщи министър Мутафчиев.

Никакъв контрол и никакви действия на изпълнителната власт не могат да подменят нашето собствено поведение на граждани и шофьори, почерта премиерът Сергей Станишев.

Той обърна внимание, че в повечето случаи катастрофите се дължат на каране с превишена скорост или други нарушения на правилата. Той призова да не забравяме отговорността  на всеки от нас като човек и шофьор.

Румен Петков посочи черна статистика, според която само през миналата година в България са регистрирани 8222 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 1043 души и са ранени 10 215 души. От загиналите 43.7 на сто са водачи на  превозни средства, 30.3 на сто са пътници и 26 на сто са пешеходци.

За първото тримесечие на 2007 г. пътните произшествия са 1673,, при което са загинали 208 души.

Показателят за брой загинали на 1 милион жители у нас за 2004 г. е 121.5, а за 2006 г. - 135.8.

За сравнение - същият показател за Холандия е 50 загинали на 1 милион жители, в Швеция - 55, във Великобритания - 56, в Германия - 71. Средната стойност на този показател за ЕС е 95.

В световен мащаб при пътни произшествия загиват по 1.2 милиона  души годишно. Това е повече от жертвите на маларията и туберкулозата, изтъкна Петър Мутафчиев.   

Едно от средствата за промяна в поведението е повишаването на информираността на всички участници в пътното движение и целта на инициативите е да се постигнат максимално широки съвместни действия между - държавните институции, неправителствените организации и гражданите.

В рамките на  глобалната седмица е и обявеният от Европейската комисия  ден на пътната безопасност - 27 април., който ще бъде отбелязан и в България.