Повече мерки за сътрудничество между данъчните администрации на страните членки на ЕС.

За това са се разбирали финансовите министри от Общността.

Министърът на финансите Владислав Горанов увери, че ще започнем мерки за облагане на цифровата икономика в рамките на българското председателство.

Той критикува идеите на американската администрация за квоти за търговията с ЕС. Свободната търговия била най-добрата за развитието на света.

Иначе Горанов не вярва скоро да има финансова криза, тъй като икономиките растат.

Пиер Московиси, еврокомисар по паричните и икономически въпроси, оцени високо ЕКОФИН (Съвет по икономически и финансови въпроси). Той също се обяви за данъчна прозрачност и избягване на данъчните измами. Затова административните мерки трябвало да продължат. Администрациите не разполагали с достатъчно мерки за сътрудничество с другите администрации от членките.

Сериозни дискусии са проведени днес за корпоративното данъчно облагане. Има много различни становища, изтъкна Московиси.

Предстои много тежка работа пред нас, подчерта евромомисарят. Всеки трябва да плаща своя дял от данъка, убеден е той. Данъчните ни правила не отговарят на целите, смята Московиси.

Фирмите от цифровата икономика плащали по-малко от другите сектори.

Глобалното решение отнема време, предупреди финансовият еврокомисар.

По мнението му Европа трябва да действа бързо по отношение на единния пазар.

Според него локалните данъчни облагания на цифровия бизнес ще уронят европейската икономика. Московиси оцени напредъка до днес като добър. Убеден е, че ще се стигне до добър резултат, защото, когато има воля, има и начин.

Цифровият данък може да е знак за нас и за останалия свят, подчерта Пиер Московиси. Темата ще бъде обсъдена и през юни.

Решението е възможно и трябва да вървим в тази посока, оптимист е еврокомисарят.