Неправилно се интерпретира казаното от Сретен Йосич в сръбския съд, че Бойко Борисов и българските служби са го покровителствали по време на престоя му в България.

Това заяви експертът по сигурността и член на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветков в ефира на БиТиВи.

Неправилно се концентрира всичко около личността на Бойко Борисов, тъй като интерпретацията на казаното от сръбския наркобос в съда е неправилна, допълва Цветков.

„Не случайно Борисов като главен секретар имаше похвални оценки за някои операции срещу криминалния контингент и организираната престъпност и от другите европейски страни", коментира бившият главен секретар на МВР.

Сърбите отдавна са настанени от югоембаргото на наша територия, категоричен е Цвятко Цветков. „За мен няма съмнение, че Сретен Йосич работи със сръбските тайни служби. Холандските власти също не са го изпуснали", изтъкна Цветков.

По думите му още от сигнала на австрийските служби за това, че Йосич работи на наша територия, българските служби е трябвало да започнат по-усилена работа по случая.

Куйович е на по-ниско ниво от Сретен Йосич, коментира още Цветков.
„Ако е имало протекция тя може да е била затворена в по-малко хора", посочи бившият секретар на МВР и допълни не може МВР изобщо като институция да дава протекция.

Парламентарната комисия, създадена във връзка със случая „Сретен Йосич" трябва да продължи да работи според Цветков. Относно слуха, че Йосич е предложил огромна сума подкуп, за да бъде пуснат от затвора (след залавянето си у нас, докато чака екстрадация в Холандия, б.р.), Цвятко Цветков коментира, че той се потвърждава от съкилийници на сръбския бос.
Би трябвало обаче да има воля за реално потвърждение на тази информация, тъй като по този въпрос ще има натиск от страна на Брюксел, допълни още Цветков.

На въпроса има ли съкилийник, който знае цялата схема около сръбския наркобос и престоя му у нас, Цвятко Цветков отговори, че ако има такъв той може да съдейства на комисията „Йосич".

Цветков обаче подчерта, че комисията не е разследващ орган и по същество е политическа. Да се твърди, че парламентарната комисия по случая „Сретен Йосич" е създадена само заради Бойко Борисов е нелепо, категоричен е бившият секретар на МВР.
Той не отхвърли в същото време възможността в създаването на комисията да има предизборен елемент. 

Относно онзиденшния арест на Сретен Йосич, Цветков допусна, че може сръбските власти да са го арестували, за да го спасят. „За да не се окаже, че е имало някой снайперист във вилата на Слободан Милошевич, който да го ликвидира", обясни Цветков. 

СИК и ВИС са знаели за това, че Йосич е бил в България, но с кого лично е контактувал сръбският наркобос не може да се каже, коментира Цвятко Цветков.

Бай Миле беше в първоначалната петорка и неговото ликвидиране също предизвиква много въпроси.
По данни на очевидец, разказва Цветков, човек от службите попитал, пристигайки на мястото на разстрела: „Кой от труповете е на Маджо ?".

По думите на Цветков, Бай Миле отишъл с мерцедеса на Маджо. „Не можем да коментираме, че хора от МВР са участвали, но със сигурност най-малкото са знаели и са очаквали", посочи Цветков.

Ако службите работят както трябва, там би трябвало да има информация. Тази информация сега в МВР и ДАНС трябва да се събере, да се знае и да се анализира, особено по сръбска линия, и трябва да се даде на комисията.

По повод хърватската група килъри, разкрита у нас преди години, Цветков посочи, че Бойко Борисов му е разказвал, че тези хърватски поръчкови групи като тази на Матанич и другите, идват тука и когато СИК се разделя, „те започват ту едните, ту другите..."

Припомняме, Матанич и още двама от въпросната група в момента са арестувани по подозрение, че са извършили покушението срещу хърватския журналист Иво Пуканич.

Според сръбските служби Матанич и другите са свързани и работят от името на Сретен Йосич.