Министър Емел Етем се надява, че България ще предотврати санкциите на Еврокомисията за все още неизградената система за спешни повиквания на телефон 112.

Вчера Еврокомисията предупреди за последен път страната ни, че ако телефонът не бъде въведен, ни чака дело в Съда на европейските общности.

Емел Етем обвини предишните правителства, че не са направили нищо, за да изпълнят поетия от страната ни ангажимент.

Още кабинетът „Костов" е подписал, но до миналата година нямаше следа от телефон 112, коментира вицепремиерът, цитирана от БНР.

Тя добави, че се надява до края на годината, изграждайки 6-те центъра на телефон 112, да бъдат предотвратени санкциите за България.

Емел Етем не каза какви биха могли да бъдат тези санкции.

„Нямам в момента представа какви могат да бъдат санкциите. Те са финансови. Европейската комисия не е наказателен отряд", категорична е министър Етем.

"Мисля, че тези процедури са въведени не толкова, за да санкционират партньорите или членките, които не са си изпълнили дадени задължения, а по-скоро за да ги дисциплинират да си изпълнят отговорностите", допълва още тя.

"Има ресурс в рамките на бюджет 2008, който е отпуснат на трите министерства, които трябва да направят тези 6 центъра, да ги свържат помежду им, да ги свържат със силите за реагиране. Това са полиция, пожарна, бърза помощ и отрядите на Гражданска защита и съответно да пуснат услугата в края на годината", уточни Емел Етем.

"Две правителства от 1997 досега не са си мръднали пръста, за да направят необходимото по изпълнение на поет ангажимент от страна на България. Правителството на Костов е подписало документа с ЕС и до миналата година нямаше и следа от телефон 112", добави министър Етем.

По думите на Емел Етем, задължението да бъде изградена системата за европейския номер 112 не е на Mинистерството на държавната политика при бедствия и аварии, а на Република България.