Енергийната система в страната е готова за зимния сезон. Това установи проверката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който инспектира централите от хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира. Министърът посети съоръженията на място, за да се запознае със състоянието им след приключилите планови ремонти и преди предстоящия зимен сезон.

Централите от хидроенергийния комплекс са изключително важни за електроенергийната система в страната, защото се използват за покриване на върховите натоварвания, регулират параметрите и режима на работа и гарантират сигурността и надеждността на системата, посочи Трайков.

Той обясни, че каскадата Белмекен - Сестримо, заедно с ПАВЕЦ Чаира, формират най-големия хидроенергиен комплекс в България с обща мощност 1600 МВт в генераторен и 892 МВт в помпен режим. Това надвишава 20 пъти мощността на „Цанков камък", изтъкна енергийният министър.

Той беше категоричен, че със своите крупни мощности хидроенергийният комплекс гарантира висока сигурност, маневреност и икономичност на управлението на българската електроенергийна система.

Стана още ясно, че ремонтите във ВЕЦ Белмекен и ПАВЕЦ Чаира са приключени, ремонтът във ВЕЦ Момина клисура продължава в рамките на предварително определения срок. Предстои смяна на още един хидроагрегат на ВЕЦ Сестримо, но тя ще бъде направена след приключването на плановия ремонт на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", за да бъде гарантирано потреблението и сигурността на енергийната система в страната.

Удължаването на плановия ремонт на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" е сведено до минимум, след като необходимите за подмяна на дефектиралите чохли са вече доставени в централата, каза още министър Трайков.

Очаква се ремонтните работи да приключат до 6 ноември, само седмица след края на първоначално определения срок. Така евентуалните загуби от удължаването на ремонта ще бъдат намалени до около 9 млн. лв., спрямо предварително очакваните 15 млн. лв. допълни той.

Доставените сега чохли за смяна са 50 пъти по-евтини в сравнение със същото оборудване, доставено по основния договор, стана ясно още думите на министър Трайков.