ЕС губи водещата си роля на международната сцена. Европейският проект се нуждае от нов тип лидерство.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Правец при откриването на Национална програма "Управленски умения" на Българското училище за политика "Димитър Паница" за 2018/2019 г.

"Европейският проект се нуждае от нов тип лидерство. Необходими са лидери, които да открият нови хоризонти в политиките и в начина на взимане на решения. Липсата на силни и решителни политици разгоря пламъка на популизма и предизвика възхода на крайнодесни и крайнолеви партии", изтъкна вицепрезидентът.

"За разрастването на популярността на крайнодесни и крайнолеви лидери голяма отговорност носят традиционните партии, неспособни да отговорят на предизвикателствата, да предложат работещи политики", отбеляза Илияна Йотова.

"Липсват лидери с дългосрочно мислене. Днес се прави политика на парче, тя в повечето случаи е кризисна реакция на отдавна наболял проблем", подчерта вицепрезидентът.

"Не намирам съвременните Шуман, Спинели, Моне, Аденауер - визионери със стратегическо и дългосрочно мислене", посочи Илияна Йотова.

По думите й слабите европейски институции са причина Европейският съюз да изгуби водещата си роля на международната сцена.

Илияна Йотова посочи липсата на върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини на преговорите за Сирия, които се проведоха в Истанбул между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН
Обновена

Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН

Макрон парира Путин……

Йотова смята, че именно Европа е най-големият потърпевш от бежанските вълни от Сирия, които ще се усилят при евентуална нова военна намеса в раздираната от конфликт страна.

Един от основните проблеми днес според Илияна Йотова е намирането на съюзници. Германският канцлер Ангела Меркел този мандат по-трудно от всякога сформира коалиционно правителство, а в Австрия Себастиян Курц и неговата народна партия управляват с крайнодясна партия.

"В България сме свидетели на две доста интересни коалиции, добили популярност като малка и голяма", отбеляза вицепрезидентът.

Вицепрезидентът изрази мнение, че председателят на Европейската комисия трябва да се посочва от самите еврокомисари, защото чрез т.нар. Шпиценкандидат се налага политическата воля на доминиращата на изборите политическа сила.

"Еврокомисарите сега се избират на партийна основа според водещата политическа сила в дадена страна, а не пряко от избирателите. Създаването на ресор за даден човек без оглед на най-актуалните и важни политики за европейските граждани и професионалния му профил създават множество проблеми", посочи Илияна Йотова.