Европейският съюз предприема мерки срещу фалшивите лекарства - всяка опаковка ще има собствен уникален код, предаде bTV.

Своебразното "ЕГН" за лекарствата с рецепта става задължително от февруари 2019 г.

У нас до няколко месеца започват тестовете на системата.

Тя има за цел да предпази пациентите, като поне в легалната мрежа - в аптеките, да не стигат фалшификати.

Между 1% и 4% от лекарствата в Европа са фалшиви, а в сайтовете, където всъщност продажбата им е забранена, процентът достига 60.

За последните 4 години у нас е открит само един фалшив продукт в аптека.

В Германия вече са готови със системата.

Върху всяка опаковка производителите поставят уникален код. Всички кодове се въвеждат в единна европейска информационна система. Фармацевтът в аптеката маркира кода, преди да отпусне медикамента на пациента, а системата му показва цялата информация.

"Ако лекарството е пътувало по законния път и е стигнало законно до аптеката, този код ще бъде валиден", обясни Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българска организация за верификация на лекарствата.

У нас тестовете на системата започват в началото на следващата година, а през есента тя ще е готова. Най-голяма инвестиция ще направят производителите. Аптеките трябва да се снабдят с четци и с компютри и интернет, ако досега не са имали.

За пациентите, които купуват лекарства с рецепта от сайт, рискът остава. Освен че е незаконно, това може да е опасно за здравето заради високия процент фалшификати там.

С новата система при отпускане на лекарството в аптеката кодът ще се деактивира.

Това вероятно ще реши и друг голям проблем у нас - периодичното изчезване на скъпоструващи хапчета от аптечната мрежа, защото ще бъде затруднено нелегалното изкупуване на медикаменти от аптеки с цел износ.

Системата ще погълне много средства на производителите, които обаче са категорични, че това няма да доведе до увеличение на цените на лекарствата.