В разпространено до медиите изявление от организацията Софийска Ложа Кармел 3355 Б'ней Б'рит настояват властите в България да прилагат Наказателния кодекс по отношение на разпространяването на фашистки идеи и проповядването на омраза.

Изявлението е по повод на насилието от 6.06.2010 година, когато група неонацисти нахлуха в трамвай 20 в столицата и пребиха петима младежи.

Според еврейската организация това е поредното изстъпление на неонацистки престъпници по улиците на София, но МВР и специалните служби не прилагат възложените им по закон задачи.

В изявлението се посочва, че от години се изпращат писма с настояване да се преустановят действията на неонацистки формирования като БНС -Гвардия, Кръв и чест, Национална Съпротива и други.
Не се прилага Наказателния кодекс по отношение разпространяването на фашистки идеи и проповядването на омраза", се посочва още в позицията.

Освен това техни шествия се провеждат в центровете на големите градове с разрешението и под охраната на органите за сигурност, а престъпления се квалифицират като дребно хулиганство. Обикновено не се налагат санкции.

"Настояваме този път извършителите на това престъпление не само да бъдат разкрити, но и да бъдат изправени пред съд за организиран опит за убийство."

Трябва ли да бъде погубен човешки живот, за да се прекрати нарушаването на закона не само на Република България, но и на цивилизования свят, питат още от Софийска Ложа Кармел 3355 Б'ней Б'рит.

Писмо от организацията е разпратено до министър-председателя, министъра на вътрешните работи и до главния прокурор на България.