Финландия е най-щастливата страна в света. Това сочат данни от годишно проучване на Университета за устойчиво развитие - World Happiness Report. Изследването използва данни на Gallup World Poll и подрежда 156 държави по индекс на щастието.

В класация най-нещастната държава е Бурунди. Американците пък стават по-нещастни, независимо че страната им става по-богата.

България се намира на стотната позиция по индекс на щастието. И макар много други държави да са "по-щастливи" от нашата, изследването показва, че сме сред държавите с най-голямо повишение на индекса на щастие в последните години.

Тази година промените са проследени в индекса на щастието от 2008-2010 г., непосредствено след финансовата криза от 2007-2008 г .; до последните години, обхващащи 2015-2017 г. Победителят в категорията за промяна беше Того, тъй като отбеляза най-голямото увеличение от 2008-2010 г. до близо 1,2 пункта. Това беше най-ниската класирана държава в Доклада за световното щастие през 2015 г. и сега е със 17 места по-високо в класацията. Другите успехи в класацията са със сериозно подобрение на индекса са тези Латвия, България и Сиера Леоне.

В Доклада за световното щастие от 2018 г. се класират 156 държави според оценките им за неща като БВП на глава от населението, социална подкрепа, продължителност на здравословния живот, социална свобода, щедрост и липса на корупция.

Финландия, се изкачи от пето място миналата година, за да измести Норвегия от топ позицията. Първите десет "най-щастливи" държави през 2018 г. са: Финландия, Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия.

Съединените щати влязоха на 18-то място, падайки от 14-то място, което заемаха миналата година.