Натискът на европейците върху Либия по случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар може да се отрази на съдбата им.

Това предупреждават от либийската фондация "Кадафи" в официално съобщение, цитирано от Франс прес.

Призивите на евродепутатите за натиск върху Либия и всички останали мерки на Евросъюза срещу Триполи може да имат негативни последици за съдбата на медиците, се казва още в изявлението на фондацията.

Подобен вид натиск може да подкопае посредническите усилия, целящи решаването на случая, подчертават от фондацията, ръководена от сина на Муамар Кадафи.

Междувременно стана ясно, че в дневния ред на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС, което ще се състои в понеделник в Брюксел, германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер е включил точка за обсъждане на по-нататъшните действия спрямо Либия във връзка с осъдените на смърт медици, предаде БНР.

Министър Щайнмайер съобщи, че е разговарял с българския си колега външния министър Калфин и с него е обсъждал въпроса каква формулировка да се приеме на срещата на външните министри в понеделник по отношение на несправедливите присъди на българските медицински сестри.

Щайнмайер заяви, че след обиколката си в средата на ноември м. г. в страните от Магреба и по-специално в Либия той е вярвал в това, че ще се стигне до освобождаване на българските медицински сестри.

Германският първи дипломат е включил точката в дневния ред на заседанието на съвета на външните министри в понеделник като председателстващ съвета, тъй като Германия е страна, председателстваща ЕС за първите шест месеца на настоящата година

 На въпрос дали вече има идея за конкретни стъпки, Щайнмайер отговори, че все още конкретни стъпки не може да посочи, но е сигурен, че външните министри ще предприемат всичко необходимо, за да се стигне до освобождаването на българските медицински сестри.