България е домакин на учението на Корпуса за бързо реагиране - Франция (HQ RRC-FR) Trident Jaguar 2017. То започва днес, 8 март, на учебен полигон "Ново село", съобщават от МО.

TRIDEN JAGUAR 2017, има за цел да потвърди готовността на командната структура да действа като Щаб на съвместни сили на Алианса, готов да отговори на кризи или възникващи заплахи на границите на НАТО и извън Алианса.

Учението се провежда до 17 март в България и Норвегия и в него участват близо 1 000 военнослужещи, от 25 държави. На учебен полигон "Ново село" е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране - Франция.

Ще демонстрира способността на Щаба на Корпуса за бързо реагиране - Франция да планира и провежда малки съвместни операции (SJO) в отговор на кризи, извън условията на Член 5 от Вашингтонския договор.

Учението TRIDENT JAGUAR 2017, е финален етап от процеса на сертифициране, на многонационалния щаб на корпуса, като щаб на съвместните сили на Алианса, в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.

Процесът по сертифициране на Щаба на Корпуса за бързо реагиране-Франция включва три учения: CITADEL RANGER 2016 - проведено през септември 2016 г. в Норвегия, CITADEL BONUS - проведено във Франция и Полша, през ноември 2016 година и TRIDEN JAGUAR 2017, което се провежда през март тази година в България и Норвегия.

По време на учението ще бъде проверена системата за командване и управление на щаба и неговата способност, да ръководи действията на подразделения, с големина на бригада, развърнати в Норвегия.

Френските формирования - 4-та въздушнопреносима бригада и 6-та лекобронирана бригада, както и съюзните сили от 4-та механизирана бригада на Канадските въоръжени сили, ще проведат подготовката си под командването на Щаба на Корпуса за бързо реагиране - Франция, при сценарии на действия с висока интензивност.