Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на австралиеца Джо Пол Фриймън.

Прокуратурата представи нови доказателства - протокол от свидетелски показания и публикации в пресата.

След съвещание съдът прие като писмени доказателства представения протокол за разпит на свидетел, но отхвърли публикациите в пресата, които според съда не представляват годни доказателства, тъй като представляват журналистически интерпретации.

След като бе даден ход на делото по същество адвокатът на австралиеца настоя за по-лека мярка.

Той пледира, че СГС е наложил незаконно съобразно, неправилно и необосновано най-тежката мярката „задържане под стража".

Разпитаните 15 свидетели по случая от 28 декември миналата година вечерта, когато австралиецът умишлено е умъртвил Адрей Монов и е направил умишлен опит да умъртви Антоан Захариев, според защитата възпроизвеждат противоречива фактическа обстановка.

След заседанието адвокатът на Фрийман каза, че има запис на диск, който чакат да бъде възпроизведен на хартиен носител и ще се провери версията, която австралиецът изложи пред Софийски градски съд, че се е проявил като самарянин.
Адвокатът добави, че записът бил от охранителните системи.

Той каза още че на Фрийман ще бъде направена психиатрична експертиза, и че не е нужно защитата да я поиска, тъй като това е задължително.

По думите на адвоката са разпитани са само свидетели, близки до пострадалите и един свидетел - познат на обвиняемия, но той не е бил на местопрестъплението, посочи адвокатът. Според него погрешно СГС е приел, че има реална опасност австралиецът да се укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокатът изтъкна, че въпреки че Фрийман няма адресна регистрация в България има доказателства, че няколко пъти е посещават страната и е престоявал при негов английски приятел Греъм. Освен това австралиеца бил познат на органите на МВР в Самоковска община не като криминално проявен.

Беше изтъкнато, че не се събрани данни австралиеца да е осъждан.

Адекватната мярка, според защитата би трябвало да бъде домашен арест при приятеля Греъм или парична гаранция.

На Фрийман са му отнети документите за самоличност и няма никаква възможност да напусне страната, подчерта адвокатът, настоявайки за смекчаване на мярката спрямо австралиеца.

Обратната теза, изложи прокурорът, според когото постановената от СГС мярка е абсолютно обоснована и правилна и следва безапелационно да бъде потвърдена от апелативния съд.

Той изтъкна, че става въпрос за изключително тежко и цинично престъпление, извършено по хулигански подбуди, за което се предвижда наказание между 15 и 20 г, лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Фрийман е влязъл в България от Англия, където покрива военна служба в тренировъчен лагер в пехотата на кралство Англия, посочи прокурорът и изрази сменения относно обещанията, че при налагане на по-лека мярка австралиецът ще се явява при правораздавателните органи.

Има реална опасност той не само да се укрие, а и да извърши друго престъпление, категоричен бе прокурорът.
В съдебната зала присъства и представител на консулството на Австралия в Атина и също и бащата на обвиняемия ( с очилата на снимката).

Фрийман се опита да оспори валидността на свидетелските показания, заради това, че не били взети същия ден на престъплението.

Според него са разпитвани и приятели на пострадалите и обвини полицията в липса на действия да разпита свидетели по време на инцидента, където имало много хора.

Австралиецът изтъкна, че няма документи, пари и работа и нямало къде да отиде, че снимката му е излегнала в пресата и всички знаят лицето му.

В крайна сметка след като изслуша доводите на страните, съдът прецени, че е налице опасност от укриване на обвиняемия и ако му бъдат наложени исканите парична гаранция или домашен арест, няма да има достатъчно гаранции за явяването му в процеса.

САС счете атакуваното определение на СГС за правилно.

Единственото адекватната мярка спрямо Фрийман е задържане под стража, заяви съдията.