"Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. Предложението за преизчисляване на всички пенсии, което сме направили, ще доведе и до нарастване на минималната пенсия с 13,3%. Социалната пенсия за старост става 170 лева, а беше 148,71 лева". Това обяви служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев, съобщи БНР.

Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж - от 1,2 на 1,35 - ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

От 2022 г. редовен кабинет трябва да увеличи максималния осигурителен праг

Гълъб Донев подчерта започнатата от МТСП трансформация на системата за социално подпомагане:

"Това, което предлагаме, е да се обвържат месечните социални помощи, така че да има по-голяма връзка между минималните доходи, които получават тези семейства и децата, с определената линия на бедност. Ще доближим месечните социални помощи до 30% от линията на бедност.

Той изтъкна, че всичко ще бъде съобразено, за да няма семейства и деца в нужда, които да бъдат изключени от социално подпомагане.