Стачкуващите гръцки земеделци обявиха, че няма да пропускат никакви превозни средства през ГКПП - Промахон в близките 3-4 дена.
Информацията от гръцките гранични власти е получена в Главна дирекция „Гранична полиция", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Последното пропускане на автомобили през пункта беше тази нощ. Някои от тировете, преминали границата, бяха чакали повече от 72 часа.

Граничните власти призоваха гражданите, имащи неотложно пътуване към Гърция, да използват някой от другите пунктове, на които продължителността на блокадите не е толкова голяма.

От 11.30 часа за всички превозни средства е затворен ГКПП Илинден - Ексохи. Гръцките земеделци вдигнаха блокадата на ГКПП - Орменион. През ГКПП - Капитан Петко войвода могат да преминават всички видове превозни средства.

По предварителна информация гръцкият пункт ще бъде затворен отново в 16 часа.
Само леки коли и автобуси могат да преминават през ГКПП Илинден - Ексохи.

На българска територия преди ГКПП - Кулата вече има колона от около 120 автомобила - 40 тира и 80 леки коли.

Патрули на Гранична полиция и ОДМВР - Благоевград уведомяват чакащите шофьори, че се очаква 4-дневна блокада и ги пренасочват по други маршрути.

Граничният пункт "Златоград" работи нормално.

Междувременно стана ясно, че до края на деня ще бъде подаден обобщеният доклад на Кризисния щаб за щетите от 15-дневната блокада на гръцките фермери. Това съобщи пред журналисти земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от БиТиВи.

До вчера, когато беше крайният срок за събиране на тези данни, е декларирана скромната сума от около 2,5 млн. лева, коментира той.
Все още не е ясно дали, ако сумата остане толкова малка, ще се откажем от завеждането на иск за обезщетение срещу гръцката страна.

В първите дни на блокадата министърът съобщи, че щетите, които търпят фирмите в отделните сектори на икономиката, са около 3 млн. евро дневно. По думите на Найденов това означава, че доказването на щети не е много просто нещо.

На работна среща с гръцкия посланик у нас Данаи-Магдалини Куманаку с Мирослав Найденов е обсъдена ситуацията с блокадата на гръцката граница.

Министърът каза, че е декларирал готовност заедно с гръцкия си колега да излязат с обща декларация към българските и гръцките фермери.
Той посочи още, че се подготвя среща с гръцкия министър на земеделието.

Според посланика Куманаку правителството на Гърция полага всички усилия за разрешаване на проблема, но ситуацията по думите й е непредвидима.

Тя допуска и евентуална ескалация на напрежението и разрастване на блокадите, въпреки съобщение от днес, че блокадата с македонската граница е премахната.

Това, което е вече доста ясно и в България е, че тези действия на земеделците не са обединени под общ фронт и това прави още по-трудни всякакви обсъждания между правителството и техните представители. По тази причина все още няма и конкретен резултат, коментира Куманаку.