Въпросът при казуса с либийския танкер, отвлечен или конфискуван, е в действията на българските власти. При частния съдебен охранител и частната охрана въпросът е от частен търговски интерес, но качването и подкрепата, която те са имали от страна на Морска администрация и Гранична полиция въвлича Българската държава, обясни журналистът Георги Милков при участието си по Нова телевизия.

Росен Желязков: Казусът с либийския кораб е частно-правен

Росен Желязков: Казусът с либийския кораб е частно-правен

"В дипломацията действат мерките на симетрия", подчерта министърът

Милков разследва случая с арестувания либийски танкер, на който в края на миналия месец е свален флагът, без да има окончателно съдебно решение - напротив в деня, 21 декември, в който има решение на ВАС, освобождаващо танкера от арест, а ЧСИ-то се позовава само на решение на първа инстанция на Бургаския съд. Точно на 21 декември обаче танкерът вече е отплавал с новия флаг и новия екипаж. Той и в момента не се намира в български териториални води, но е съвсем близо, вижда се от Бургас, посочи Милков.

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Заради либийски танкер, задържан в Бургас

Въпросът е за действията на държавните власти, допълни той и обясни, че е непонятно отношението на Морска администрация и Гранична полиция. Корабът е задържан от две години и е ясно, че текат съдебни процедури, които не са свършили

Милков изказа предположение, че от Морска администрация и Гранична полиция въобще не са си давали сметка докъде може да стигне този скандал. А скандалът, според Георги Милков, тепърва предстои да се разгръща: "Няма как да се разграничиш от действията на властите си освен с разследването им."

А той наистина все още не се е разгърнал, предупреди журналистът, който преди години изкъсо следеше казуса със задържаните, обвинени и осъдени български медицински сестри. Георги Милков подчерта, че познава добре либийците и те няма да се откажат и няма си оставят интересите така, особено когато става въпрос за пари. Скоро, според Милков, ще стане ясно как Либия ще действа по случая, тъй като в София се намира пратеник на либийския премиер.

Освен това в казуса още не се е намесил основният играч - застрахователят "Лойдс". Милков предупреди, че застрахователят следи случая още от самото начало. Опасявам се, че натискът върху нас ще е твърде голям, заяви журналистът и добави, че само остава и международна организация да разследва случая.

Към момента няма български кораби в либийски териториални води, но има реална опасност, ако навлязат, те да бъдат арестувани. Заповедта на либийските власти се отнася обаче и до кораби, където изобщо има някаква българска собственост.