От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд указа на президента за назначаване на служебното правителство. Основният мотив на ексуправляващите е двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който към момента на назначаването си е бил с канадско такова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви пред журналисти, че имат много въпроси към Кирил Петков - валидно ли е или било ли е валидно канадското му гражданство към неговото назначаване. Ако е имал двойно гражданство към неговото назначаване, значи че е нарушена Конституцията.

С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство. Ако с молбичка заверена при нотариус можеш да се откажеш от двойно гражданство, значи с подобна можеш и да получиш двойно гражданство. Гражданство се елиминира, когато има акт на съответното правителство, като най-вероятно господин Петков все още с канадското си гражданство, смята Даниел Митов.

МВнР пита Канада за гражданството на Кирил Петков

МВнР пита Канада за гражданството на Кирил Петков

Разплитане на казуса с икономическия министър

Митов настоя за незабавното отстраняване на Кирил Петков от поста му. Президентът Румен Радев знаел ли е, че Кирил Петков има двойно гражданство? Антон Кутев знае ли е, че министър Петков има двойно гражданство?, продължи да пита зам.-председателят на ГЕРБ. Даниел Митов коментира вчерашното интервю на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев пред БНР, където той спомена, че Кирил Петков бил светъл лъч в служебното правителство. Между неговата наранена поетична душевност ли да избираме или Конституцията, недоумява Митов.

Радомир Чолаков добави, че щом служебния министър на икономиката Кирил Петков иска да реформира една държава, значи трябва да бъде лоялен само към нея.