ПГ на ГЕРБ с остра критика към председателя на парламента Никола Минчев и управляващата коалиция затова, че в дневния ред на заседанието днес не е включен докладът, който вчера бе гласуван и приет на комисия по енергетика, с искане за компенсация в пълен размер заради високите цени на тока за небитовите крайни потребители - общини, църкви, болници, училища.

Депутатът Жечо Станков попита от трибуната защо не е внесен докладът за цените на тока, какъв е проблемът председателят да го докладва и да бъде внесен. "Всеки загубен час за решаване на проблема на общини, университети, читалища, води до настройване на обществото към хората в тази зала", смята той.

Без компенсации за ток за общини, училища и църкви

Без компенсации за ток за общини, училища и църкви

В комисия отхвърлиха предложението на ГЕРБ, оставиха темата за диспут между първо и второ четене на бюджета

Александър Ненков също поиска проектът за решение да влезе в дневния ред и комисията да изготви доклад да се разгледа в днешното заседание и каза, че в противен случай "всички в тази зала ще бъдат обвинени".

Георги Свиленски от БСП им контрира, че цяла България знае коя политическа сила е изпратила тези институции на свободния пазар, за да се казва от висока трибуна какво трябва да се направи, въпреки че техните решения водят до проблеми. "Замълчете, смирете се, проблемите вие ги доведохте в България, да се заемем в решение на проблемите, искате дебати, вместо решения", атакува той.

Никола Минчев призова да не се политизира дебатът и каза, че има изисквания без да се засягат проектите за решение. Докато не се изпълни предпоставката по чл. 47 не може докладът да бъде включен, категоричен бе той.

МЕ мисли за буфер между общините и манастирите и свободния пазар на ток

МЕ мисли за буфер между общините и манастирите и свободния пазар на ток

Булгаргаз не е действал спрямо обществения интерес

Росица Кирова избори хронологията - 26 януари, сряда, на председателски съвет в 9 ч. е гласуван дневният ред, като точка 6 е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на енергетиката, приет на 21 януари, комисията го е разгледала и към сряда, 26 януари, няма внесен доклад, точката обаче е включена в дневния ред, защото явно смяната на шефовете на КЕВР е важна за управляващото мнозинство. "На Свиленски му стана практика да прекъсва дебатите и не иска да чуе отсрещната страна", атакува и тя.

Рамадан Аталай от ДПС зае позиция, че партията няма да подкрепи да се нарушава правилникът и поиска да се извика в НС министърът на финансите Асен Василев. Десислава Атанасова от ГЕРБ стигна по-далеч - тя поиска председателят на парламента да задължи всички председатели на комисии да си извършват дейностите, в противен случай да останат без заплатата за заемания пост. ГЕРБ поиска 15 минути почивка. Депутатите гласуваха дневния ред на заседанието, в което точката за компенасцията за ток, внесена от ГЕРБ, в крайна сметка не бе включена.

Училища, болници и социални домове да плащат като битови потребители искат от общините

Училища, болници и социални домове да плащат като битови потребители искат от общините

Да се промени Законът за публичните финанси, предложи кметът на Троян