Общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Тази мярка за справяне с високите сметки за ток предложиха от Националното сдружение на общините. Информацията пред БНР обяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините.

Идеята е предоставена на Министерството на финансите. Според нея общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия. От общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Диана Ковачева: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

Диана Ковачева: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

Няма предвидени пари за увеличените заплати

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на сдружението на общините.

"Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги", обясни Панов.

Общинските администрации съставят планове за икономии. 1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване сутрин и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се варианти за уличното осветление на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветление на над 20 исторически и културни сгради. 5% намаление на консумацията на ток се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново, обясни Панов.

Общините, училищата, детските градини, социалните заведения и всички останали публични институции са изправени пред нов проблем, свързан с високите цени на електроенергията и горивата и храните.

Заместник-председателят на сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова алармира, че заради все още не приетия държавен бюджет за тази година и Закона за публичните финанси, общините нямат пари да платят по-високите сметки за януари навреме и в срок.

Например, МБАЛ-Ловеч има тройно увеличени сметки за газ, а община Тетевен въвежда нощен режим на уличното осветление.

Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток

Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток

Почти двойно е увеличението на декемврийската сметка

"Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност - да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините", смята Михайлова.

С подобна заплаха са всички публични институции. "Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по преговорите за бюджета за 2022 година постигнахме взаимно разбиране и много добри резултати. Сега очакваме среща и с премиера на която ще настояват общините настояват да не бъдат третирани като небитови абонати наравно с бизнеса на свободния пазар", допълни Михайлова.

"Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75% от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лв. мегаватчас", допълни Донка Михайлова.