35% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".

БСП остава втора политическа сила с 28,2%. Третата позиция е оспорвана от ДПС и "Обединени патриоти" с по 11% одобрение. Евентуалната партия на Слави Трифонов остава под чертата за парламентарна представеност, подкрепена от 3,6% от анкетираните, а Демократична Бгария може да разчита на 3,2%.

Снимка 461441

Припомняме, че според миналогодишното проучване на с "Барометър". 1,7% биха гласували за партията на Слави Трифонов. Водещи партии остават ГЕРБ и БСП.

В миналогодишното изследване на "Алфа Рисърч" е представено, че в електорален план ГЕРБ (21.7%) запазва предимство от около три и половина пункта пред БСП (18.2%). Респективно, лидерът на управляващите Бойко Борисов (29.6%) продължава да е със значимо по-високо доверие от лидера на опозицията Корнелия Нинова (20.8%). Ето и графиката на "Алфа Рисърч":

Снимка 461443

Новоучредената (макар и все още нерегистрирана) партия на Слави Трифонов има потенциалната подкрепа на 8.6% от избирателите и конкурира ДПС (7.8%) за третото място.

Снимка 461445

Социологическа агенция "Барометър" направи и запитване свързано с това дали българите са доволни от финансовото си положение и икономическото развитие на страната.

В първата анкета, свързана с личните доходи 59,7% са дали не като отговор, а само 34,7% са отговорили с да.

Традиционно при проучвания българите са недоволни от личната си финансова ситуация или смятат, че би могла да бъде и по-добра. И при сегашното ни проучване удовлетворени от собствените си доходи са 34,7%, а 59,7% ги оценяват като недостатъчни. Относително малък е делът на анкетираните, които нямат мнение или им е трудно да преценят позицията си по този въпрос - 5,6%.

В първите седмици на новата година "Барометър България" поиска оценката на анкетираните за икономическото развитие на страната. Преобладаващата част от респондентите оценяват положително икономическата обстановка в страната, макар че не биха се отказали от увеличение на личните си приходи.

Снимка 461446

Усилията на управляващите за финансова стабилност в страната явно не остават незабелязани, като 54,3% от респондентите са доволни от икономическия климат и възможности в България. На противоположно мнение са 35,7%, според които икономическата ситуация в България е негативна, а 10% не могат да преценят.