Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с премиера Кирил Петков. Разговорът се проведе в сградата на Министерския съвет, съобщиха от прокуратурата.

Гешев акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Той заяви, че е в интерес на българските граждани държавните органи, ангажирани с противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред. Главният прокурор подчерта водещата роля на прокуратурата в неутрализирането и недопускането на вредно чуждестранно влияние в страната ни, засягащо и интересите на Европейския съюз и НАТО.

Евродепутатите са обезпокоени от войната на правителството срещу прокуратурата

Евродепутатите са обезпокоени от войната на правителството срещу прокуратурата

Интересуват се и защо са отхвърлени 7 кандидатури за европрокурори

Гешев увери Петков в ангажираността на Прокуратурата да допринесе за продължаването на съдебната реформа. Той потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото. Главният прокурор отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, включваща и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства.