60 задържани. Лидерът на БНС Боян Расате арестуван пред очите на дъщеря си. Хората му носели боксове, палки, гумирани алуминиеви кабели, пиратки, чанта с павета и бомбички

Под наслов „Моето семейство - ние сме майки и дъщери, бащи и синове, братя и сестри" в столицата започна гей парадът, организиран от обединението на българските гейове и лесбийки „Джемини".

Шествието, което тръгна от Моста на влюбените край НДК, се насочи по бул. „Евлоги Георгиев", който е блокиран.
Проявата преминава при  изключителни мерки за сигурност, под охраната на над 150 полицаи.

Представителите на „Джемини" носеха тениски с надпис „Комунистите се целуват при официални срещи".

Под лозунга „Внимавай кого мразиш, може да е някой когото обичаш!" са обединени участващите в шествието хора с различна сексуална ориентация.
Никой от тях не изрази по какъвто и да било начин агресивно или демонстративно своята сексуалност.

Още в началото на проявата над 20 протестиращи срещу парада бяха съборени от полицаите на тревата по очи, а двама непълнолетни бяха задържани от органите на реда заради използване на взривни устройства преди парада.

Впоследствие от МВР съобщиха, че 60 младежи са арестувани - сред тях и лидерът на БНС Боян Расате и откарани в столичните районни полицейски управления

Задържаните са носели в себе си боксове, палки, гумирани алуминиеви кабели, пиратки.
Те се движели на групи в района на моста на НДК.

15 от тях са отведени в столичното Първо РПУ, останалите  45 - в Четвърто РПУ.
Сред задържаните имало и няколко непълнолетни.
Полицаите забелязали, че близо до тях има чанта, а при проверката се оказало, че тя е пълна с павета и бомбички.

По случайност един от полицаите е ранен. Това станало, когато спрял за проверка лидера на БНС Боян Расате.

Той се движел в група с няколко свои поддържници, които хвърлили в краката на униформения запалени димки, увити във вестник.

За случая е уведомена районна прокуратура. Продължава работата на столичните служители по охрана на обществения ред столицата.

По думите на лидера на Българския национален съюз Боян Расате, на парада присъстват много членове на съюза и те ще направят всичко възможно да прекратят шествието.

Той дойде на парада с малката си дъщеря, като заяви, че я възпитава в нормално сексуално поведение и толерантност, но в рамките на нормалното.

На въпрос как ще коментира задържането от полицията на протестиращи срещу шествието, Боян Расате заяви, че по този начин се нарушават правата на всички задържани да се разходят свободно в района на НДК.
По думите му, те са разпитвани и задържани само защото на някого изглеждат съмнителни.

Лидерът на БНС уточни, че според него голяма част от хората са настроени агресивно,  защото „агресивно и демонстративно им се натрапва ненормално поведение".

Той добави, че тъй като кметът Бойко Борисов и общинските съветници, които според него са имали законно основание да променят маршрута, или да прекратят парада, не са го направили, то те носят цялата отговорност за всичко, което се случва.

За час и половина приключи шествието, организирано от „Джемини".

В 18 часа голяма част от участниците, под засилени мерки за сигурност и под погледите на редица недоброжелатели, напуснаха последния пункт от шествието - Червената къща.

Организаторите на проявата, начело с изпълнителния директор Аксиния Генчева, останаха още час пред Червената къща, за да са сигурни че няма да има повече произшествия

В крайна сметка хомосексуалните, дошли на шествието, бяха не повече от 200 души, но заедно с полицаите, журналистите и всички, които искаха да попречат на парада, наброяваха около 1000 души.

На въпрос на news.bg дали е разочарована от броя на участниците изпълнителният директор на Аксиния Генчева коментира, че е очаквала не повече от 20 души и посочи като пример факта, че първият подобен парад Ирландия е започнал с 5 петима души.

По данни на полицията са задържани 60 души, включително председателят  на Българския национален съюз Боян Расате.
Докато е бил с 6-годишната се дъщеря, той е арестуван от полицията за непристойно поведение и в момента е в ареста на Четвърто районно управление.

Хомосексуалните, дошли на шествието, бяха не повече от 200 души, но заедно с полицаите, журналистите и всички, които искаха да попречат на парада, наброяваха около 1000 души 

По информация  на изпълнителния секретар на Българския национален съюз, отношението на полицията към него е било изключително грубо и  неправомерно.

Според Аксиния Генчева двамата непълнолетни, които хвърлиха бутилка  „Молотов" с вик „Смърт на гейовете" в началото на парада, заслужават да бъдат наказани и трябва да бъдат подведени под адекватна отговорност.
По думите й, омразата трябва да бъде преследвана от закона, защото ако тези хора сега реагират по такъв начин към шествие, в което участват жени и деца, след време може да реагират „и срещу русите, синеоките и т. н."

Тя подчерта, че полицията брилянтно си е свършила работата, но изрази притеснението си дали няма да последват крайни атаки спрямо хомосексуалните от този ден нататък.

Аксиния посочи като основен първоизточник и организатор на всички проблеми през изминалия ден Боян Расате, като се аргументира с това, че ако той не беше „наговорил всички тези фашистки изказвания през  изминалата седмица", нещата нямане ад се случат по този начин.

Всички очакваха на парада да се появят полуголи хора, облечени по ексцентричен начин, но в крайна сметка ние не правим стрийт шоу, посочи още Аксиния Генчева.

Тя припомни, че „Джемини" са получили писма за подкрепа на днешното събитие от Британското посолство, Съвета на Европа, Европейския парламент, Партията на европейските социалисти, интергрупата по правата на гейовете и лесбийките в ЕС и редица други организации.

Следващата голяма проява, организирана от „Джемини" ще бъде четвъртият пореден културен фестивал, на който ще бъдат представени танцови и театрални постановки, изложби и пърформанси.
Той ще се проведе в Червената къща.

Общите впечатления на участниците в парада бяха, че твърде малко хомосексуални са присъствали и се опитаха да обяснят този факт с разпространения страх да излязат открито пред обществото и да заявят своята сексуалност.

Повечето от тях са убедени, че подобни събития трябва да се провеждат веднъж седмично или веднъж месечно, за да може да се научи българското общество на толерантност и  разбиране.
Голяма част от тях са разбрали за парада не от „Джемини", а от медиите.