"Топлофикация" спира незаконно топлата вода в жилищните сгради с коректни платци

Това твърди националният омбудсман Гиньо Ганев.

"Никой, който е платил, който е коректен платец на парното си отопление, не може да бъде злепоставен. Такива идеи, че там, където голяма част от абонатите не са платили, да има само един, който да е платил, той не може да споделя участта на тези, които са некоректни", каза омбудсманът.

Гиньо Ганев се обяви против идеите за промени в законодателството, които да криминализират неплащането на парно. Според него е абсурдно законодателят да приеме живеещите в един вход да получават обща сметка за парно и да се носи колективна отговорност.

"Това значи да се върнем в онези времена, когато само за пари държиш затвори. Това време мина, но мисля, че има много демократични форми на обществен натиск", каза Ганев.

Според него предлаганите законодателни промени, които предвиждат затвор за некоректните платци и обща сметка за всички за вода няма да решат и проблемите на столичното парно.

Все още се очаква ръководството на Столичната топлофикация да предложи решение на кризата. Няма информация "Топлофикация - София" да е постигнала споразумение с "Булгаргаз" подобно на Плевенската, Бургаската и Врачанската.