"През последните 20 години в страната ни е станало с 1,3 градуса по топло. Такова е отражението към момента на измененията на климата върху България. Изменението на климата е неоспорим факт. Това е валидно не само за България, Европа, но и за целия свят", призна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя е сред участниците на конференция „Изменение на климата – предизвикателствата пред българската природа и туризъм”, която се провежда в НДК в София.

Министър Василева подробно разказа какво е направила страната ни, какво прави и какво ще направи, за да спре въздействието на глобалното затопляне.

Екоминистърът отбеляза, че през последните две десетилетия у нас има повишение на средно годишната температура с 1,3 градуса по Целзий.
Въпреки това обаче България е сравнително стабилна на тези промени, а градската среда у нас ще е изключително устойчива до 2035-та година, стана ясно от думите на Василева.

„До този период в България не се очакват драстични промени в околната среда от климатичните промени”, успокои министърът на околната среда.

У нас се отчита и подобрение във физикохимичното състояние на водите, нараства делът на пречистените отпадни водни, на селищата, които имат адекватни системи за пречистване на водите и всичко това означава, че страната ни не изпитва воден стрес”, обясни министър Василева.

„Все пак обаче в световен план остава риск от засушаване”, поясни тя

Положителното от по-високата с 1,3 градуса температура е обаче е, че се е удължил летният туристически сезон у нас - първоначално в посока пролет и впоследствие в посока на есенните месеци поради повишаване на температурата.

"180 държави вече са заявили ангажимента си да дадат своя национален принос за това да не се допусне изменение на климата и глобално затопляне с повече от 2 градуса", разказа министърът на околната среда и водите за ситуацията в глобален аспект. „Всички работят в посока намаляване на вредните въздействия на климата”, увери министър Василева.