Синдикатите в "Кремиковци" подписаха споразумение с представители на Арселор Митал.

Ангажиментът на компанията е да не съкращава работници поне 2-3 години, ако стане собственик на комбината.

Споразумението между синдикатите и Арселор Митал предвижда още увеличение на заплатите в "Кремиковци" и допълнителни материални стимули.

От фирмата на брата на Прамод Митал - Лакшми Митал обещават да осигурят работни облекла и лични предпазни средства за работниците в металургичния комбинат и да изпълняват програмата за инвестиции в производството и екологичните ангажименти.

Припомняме, в края на май представители на украинския бизнесмен Константин Жеваго предложиха план за незабавна реанимация на „Кремиковци" АД под контрола на синдици.

Подписаното тогава споразумение включва инвестиция от 90 милиона долара като оборотен капитал, както и незабавна доставка на над 150 000 тона суровини, които в момента са налични в пристанища Лом и Бургас.

Компания - кандидат за „Кремиковци", предвижда още възобновяване на договорите с държавните монополи за доставка на газ, електрическа енергия и транспорт.

На 20 май Кремиковци АД изплати заплатите на всички 8 000 работници и служители в предприятието за месеците март и април.

В допълнение са преведени и всички дължими пари за социални придобивки за храна, съобщиха от комбината.