Мащабен графит на символа на българската природозащита брадатия лешояд вече ще посреща гостите на Пловдив. Мястото на графита е фасадата на сграда на EVN Топлофикация, разположена на бул. "Васил Левски" 236, който е главният вход към града от магистрала "Тракия". Изображението се реализира по проект "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на "Зелени Балкани" по програма LIFE на EС.

Брадатият лешояд е величествена птица, достигайки близо 3 метра размах на крилата и с изключително атрактивно оперение. Той е една от най-красивите птици в Европа и обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000. Брадатият лешояд се счита за изчезнал от страната ни вид.

Графитът е дело на художници от студио "140 идеи". Графитът е с размери 15 / 7 метра, което е площ над 100 кв. м. За неговото изрисуване е използвана специализирана фасадна боя, специално предназначена за външни условия. Боята е устойчива на взаимодействията на околната страна. Техниката използвана в реализация на стенописа е традиционна за монументалната живопис. Цветовете са съобразени с това да контрастират на околните сгради, но същевременно са хармонични на небето - естествения хабитат на брадатия лешояд. Реализацията на проекта отне 7 календарни дни.

Нов сайт разкрива дивите кътчета и животни на Източни Родопи

Нов сайт разкрива дивите кътчета и животни на Източни Родопи

Сайтът ще бъде актуализиран с нови документални видеа, филми и снимки